måndag 23 april 2012

Äntligen har vi lyckats fånga nästan hela referensgruppen på bild;)
Från vänster:
Sin Vuu, Aylin Kaya, Saia Said, Gunilla Vigert,
Josefine Rydén, Anna Kain Wyatt och Hanna Bergström.

Vi har länge efterlyst representanter för Manillaskolan och döva/synskadade och är glada för att Alexander Stojikovicoch Helena Christoffersson anmält intresse av att ingå i gruppen de gånger vi har kvar i vår.

Nästa gång vi träffas ska vi arbeta kring hur man kan förbereda ungdomar inför start i en nu klass/skola.

torsdag 19 april 2012

Referensgruppsmöte:

Vi pratar om Gunillas förslag att man läser de gymnasiegemensamma ämnena i egen grupp och karaktärsämnen inkludering i halvklass med hörande elever (16 elever). Alla är överens om att det är en bra lösning. Om det finns elever med ytterligare behov av stöd är det bättre att öka lärartätheten än att dela gruppen.

Vi pratar även om att döva elever kan ingå i hörselgruppen med tolk, när det inte finns tillräckligt många döva elever för att skapa en egen grupp. Alla är överens om detta och ser fördelarna för de hsk eleverna att kunna titta på tolkarna vid behov.

Vi pratar om att det kan vara klokt att fylla på hörselgrupperna med hörande elever så att det blir 16 elever i grupperna jämt.

Håller ni med oss?

tisdag 10 april 2012

Den statliga utredningen är avslutad och slutbetänkandet
Likvärdig utbildning, SOU 2012:24 finns att läsa på:
Huvuddrag i utredningens förslag:
·         Ungdom med funktionsnedsättning ska ha rätt att välja skola.
·         RGD/RGH läggs ner och RGT (Riksgymnasiet för teckenspråkiga) bildas. Hörselskadade elever som inte är tvåspråkiga kommer inte längre erbjudas ett riksgymnasium, utan detta blir kommunernas/regionernas ansvar.
·         RgsärT målgrupp ska avgränsas på motsvarande sätt.
·         Kostnaderna för elev på RGT ska i högre grad belasta kommunen, kommunerna ska stå för utbildningskostnaderna medan stat och lansting tar det mesta av övriga kostnader.
·         Särbestämmelser för riksgymnasierna ska tas bort ur styrdokumenten.
·         Kursplaner i teckenspråk, svenska för döva och engelska för döva (som nu bara får användas på RGD/RGH)ska få användas av målgruppen även om de går i annan skolform än statlig.

måndag 2 april 2012

Oj vad tiden går fort, snart påsk! 
På utbildningsförvaltningen tittar vi på var ett hörsel-/dövgymnasium skulle kunna placeras. Vi tittar på ett par möjliga alternativ men är för tidigt att presentera förslagen ännu.

Tillsammans med Spsm och Hörselhabiliteringen tittar vi på vilka riktade informationsinsatser som behövs för olika målgrupper t.ex. gymnasielärare, studie- och yrkesvägledare och skolsköterskor.

Ha en fin påsk!