tisdag 25 oktober 2011

Vad är viktigt när man vill skapa en god lärmiljö för elever med hörselnedsättning?

Gå in på Face book sidan och fyll på listan över saker som är viktiga för att skapa en god lärmiljö för hörselskadade gymnasie elever! Klicka på länken eller klistra in den i webbläsaren:

http://www.facebook.com/pages/Hugis-H%C3%B6rselskadade-ungdomars-gymnasiealternativ-i-Stockholm/295956223751686

PS: Glöm inte att Gilla sidan när du kommer in!

måndag 17 oktober 2011

Det finns idag inte en samlad bild av vilka gymnasieskolor och vilka program hörselskadade elever har valt. Vi vet inte heller så mycket om vilket stöd de får under sin utbildning. Därför pågår en enkätundersökning.

En enkät har skickats ut till alla gymnasieskolor i Stockholms kommun, egna och fristående.

Vad är det som avgör vilken skola och vilket program man väljer?

måndag 10 oktober 2011

Blogg 2011-10-10
Den 28 september besökte jag Katrinelunds hörselgymnasium i Göteborg.
De har just nu 22 elever, varav 2/3 kommer från inkluderad grundskola och 1/3 från Kannebäckskolan (kommunal döv-/hörsel-/språkgrundskola). Hörselgymnasiet ligger i en stor gymnasieskola i centrala Göteborg.
Program: Samhällsvetenskapligtprogram, naturvetenskapligtprogram och vård- och omsorgsprogram (få elever nu) samt individuella program. Obligatoriskt teckenspråk steg 1 och 2 (kan dock tentas av). 
Hörselpedagoger fångar upp inkluderade högstadieungdomar som har det tufft och låter dem besöka Katrinelundsgymnasiet för att känna sig för om det är ett alternativ för gymnasiet.

Eleverna har alla kärnämnen i hörselgrupper men kan vara inkluderade i vissa karaktärsämnen. Det finns en ambition att öka samarbete med grannskolorna bl.a. med estetiska programmet. Hörselgymnasiet har en egen arbetsenhet med 7 lärare. Alla lärare ingår  även i ämnestvärgrupper på stora skolan och de har del av sin undervisning i de stora klasserna.
Man samverkar med hörselhabiliteringen kring kurs, HUSK, om hörselmedvetenhet, teknik, strategier mm. 

Anser du att det behövs ett hörselgymnasium i Stockholm? Varför?/Varför inte?

torsdag 6 oktober 2011

Välkommen till Hugis blogg!

Här hoppas jag få möta alla er som är intresserade av att diskutera ett gymnasiealternativ för hörselskadade och döva ungdomar i Stockholmsområdet.

Jag kommer att beskriva vad som händer i projektet och ni kommer att kunna delge era tankar och synpunkter! Vi finns även på facebook: Hugis.Stockholm.

Jag hoppas att ni tar chansen att göra er röst hörd!

Gunilla

Hugis - Hörselskadade ungdomars gymnasiealternativ i Stockholm!

Första augusti startade Stockholms stads gymnasieenhet projekt Hugis i syfte att ta fram ett förslag på förändrad organisation för gymnasial utbildning av elever med hörselnedsättning/dövhet. Utredningen leds av Gunilla Vigert. En nulägesbeskrivning och en kartläggning av behov genomförs under hösten 2011. Utifrån detta kommer ett förslag till förändrad organisation och förändrade rutiner tas fram under våren 2012.

Utredningen följer två spår:
1.      Utreda behovet av en verksamhet med mindre undervisningsgrupper för elever med hörselnedsättning.
2.      Analysera stödbehovet för elever med hörselnedsättning som väljer inkludering.
Rutiner och informationsvägar ska ses över så att det blir lätt att överblicka vilket stöd Stockholms stad erbjuder hörselskadade och döva gymnasielever.